Skrevt d. 05.01-2023

Motion og stimulering af en Fox terrier

En Fox terrier er en hund der kræver lidt mere end hvad dens størrelse lige antyder. Når der er tale om en terrier, så er der også tale om en meget aktiv hund, der ikke giver op på de udfordringer som den står over for. Det er en race der er kendt for at "løbe på væggene" hvis ikke den får den rette aktivering og derfor er det nødvendigt at kende godt til sådan en type hund, inden at du vælger at anskaffe dig sådan en. Yderligere er det nødvendigt at sikre sig den rette viden omkring en Fox terrier, således at du kan give den rette motion og stimulering. Når først den får opfyldt sine behov, ud fra den type den er avlet til at være, så er det en hund der sagtens kan putte i dynerne og falde til ro i hjemmet. Læs mere her omkring de behov en Fox terrier har i forhold til motion og stimulering og giv din hund en optimal velfærd. 

Motion Fox Terrier

Racens fortidshistorie

Selvom du måske har valgt at få en Fox terrier som familie hund, hvilken den i øvrige er brillant til at være, så har du også valgt en hund, hvis race tidligere har været anvendt til meget mere end selskab. Det er en hund der har været normal at finde på de forskellige gårde og farme, mere eller mindre rundt omkring i hele verden, netop fordi at den har været dygtig til at holde mus og rotter på afstand og sikre sig at der ikke er kommet nogle uvedkommende ind på matriklen. Samtidig har den også været med på jagt, hvor den er avlet til at være specialist i rævejagt. Der er derfor tale om en modig og beslutsom hund, med et stort drive og udholdenhed. At kende til hundens fortid og temperament, er nødvendigt for at vide hvordan du giver den bedst mulige motion og stimulering. 

En fantastisk familie hund 

Som årene er gået, er den Fox terrier ikke længere så ofte at finde på gårdene rundt omkring i landet. Der har i avlen i stedet været et større fokus på at lave en god familie hund der egner sig godt til den aktive familie, der ønsker en hund der har lidt ekstra meget på kontoen for personlighed. Den lille hund vil gerne være centrum i enhver familie og den finder lyn hurtigt frem til de måder den kan gøre sig lidt ekstra opmærksom på. Det er nemlig ikke intelligensen der fejler noget og står den overfor nogle udfordringer i hverdagen, så giver den ikke op før end at den har fundet en løsning på situationen. Dette er alle parametre som er vigtige at tage i betragtning, når du skal finde frem til hvilken træning, motion og aktivering du skal give den lille charmetrold. 

En hund med masser af energi 

Selvom der er tale om en forholdsvis lille hund, sammenlignet med andre racer, så har den ikke tilsvarende mindre energi. Den er avlet til at skulle arbejde på egen hånd, gå forrest i jagten og finde frem til tævehullerne, grave sig ned og jage rævene frem til jægerne. Det er derfor en hund der sprudler af energi, hvilken den også skal have afløb for, inden den kan ligge sig ned og slappe af i hjemmet. At gå en enkelt kort gåtur med en Fox terrier er derfor ikke tilstrækkeligt. Den skal gerne ud og snuse rundt flere gange om dagen og samtidig også have muligheden for at løbe frit, eventuelt med line på, hvis ikke der er indhegnet. Et hjem med masser af udenomsplads er derfor ideelt. I haven vil den kunne aktivere sig selv mere eller mindre, så længe der er græs eller jord den kan grave i. For får den først snerten af en duft fra potentielle byttedyr, så er den ikke meget for at give slip på tanken, før end at den har gravet sig helt ned til ofret. 

Stimulering Fox Terrier

God idé med lydighedstræning 

For en Fox terrier er det nødvendigt med aktivering dagligt, også i forhold til den mentale stimulering. Her kan lydighedstræning være det helt rette match mellem en Fox terrier og dens kvikke hoved. Ved lydighedstræning er der fokus på kontakt mellem hund og ejer, samtidig med at der stilles nogle udfordringer op, som hunden skal spore sig frem til for at få den ønskede belønning. Det er noget der kræver en hel del hjerne aktivitet, samtidig med at det er med til at skabe et stærkt bånd hund og menneske i mellem. Er din Fox terrier en del af en større familie, så kan det også være en fordel at lade mere end blot et enkelt familiemedlem stå for lydighedstræningen. Sørg for varieret træning, så ikke hunden kommer til at kede sig, ligesom at det er en god idé med korte sessioner af lydighedstræning i løbet af dagen. På denne måde vil du lynhurtigt have din egen lille cirkushund i hjemmet. 

Spred foderet ud på plænen 

For uden det at bruge hjernen og løbe benene stærke, så er en Fox terrier også en hund, der naturligt er avlet til at skulle bruge næsen. Det er derfor også en hund der vil være oplagt at bruge til sportræning eller om ikke andet, i hvert tilfælde komme ud på nyt terræn jævnligt, således at der er nye dufte at stikke næsen i. Ved at lade hunden bruge næsen og sine sanser generelt, sørger du både for at der er en fysisk og en mental aktivering, der kører hunden træt på den helt rigtige måde. En mulighed i denne forbindelse kan også være, at undlade fodring i en skål, men i stedet sprede tørfoderet ud på græsplænen, for at den skal arbejde for føden, samtidig med at der er behov for bevægelse og brugen af snudeskafter.